Greyfurt, portakal, nar… İlaç kullanırken meyve suyu içilir mi?

Turunçgil ve İlaç Etkileşimlerine Dikkat!

Turunçgiller ve ilaçlar arasındaki etkileşimler, sağlık açısından büyük önem taşıyor. Greyfurt gibi düşük kalorili, C vitamini ve antioksidan açısından zengin olan turunçgiller, besinsel faydalarıyla bilinir. Ancak, bazı ilaçlarla birlikte tüketildiklerinde beklenmedik sorunlara yol açabilirler.

Greyfurt, kan portakalı, acı portakal ve bergamot gibi diğer turunçgiller, furanocoumarin adı verilen bileşikler içerir. Bu bileşikler özellikle meyvenin kabuğunun altındaki beyaz kısımlarda bulunur. Furanocoumarinler, karaciğer enzimi sitokromla etkileşime geçerek ilaç metabolizmasını etkileyebilir.

Bu etkileşim, ilaçların kandaki seviyesini artırarak aşırı doz, yan etkilerde artış ve toksisite riskine yol açabilir. Bu durum kalp ritmi bozuklukları, böbrek ve karaciğer hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu etkileşimlerin riski yaş ilerledikçe artar.

Greyfurt, birçok tedavi üzerinde etkileşimlere yol açabilir

Greyfurt, anti-retroviral ilaçlar, statinler (anti-kolesterol ilaçları), antikoagülanlar, bazı antidepresanlar, anti-enfektif ilaçlar, kanser tedavisi ilaçları ve hatta erektil disfonksiyon ilaçları gibi birçok tedavi üzerinde etkileşimlere yol açabilir. Ancak, bu liste tüm etkileşimleri kapsamayabilir. Bu nedenle, ilaç kullanırken doktorunuza veya eczacınıza danışmanız önemlidir.

Greyfurt suyu, ticari olarak üretilenler özellikle meyvenin kabuğu ve rendesini içerdiğinden yüksek miktarda furanocoumarin içerebilir. Sadece 250 ml’lik bir bardak bile önemli bir etkileşime yol açabilir. Furanocoumarinlerin etkisi saatlerce hatta günlerce sürebilir. Bu nedenle, ilaçları yalnızca su ile almanız önerilir.

Greyfurt reçelleri, marmelatları ve şekerlemeleri de yüksek miktarda furanocoumarin içerir. Narenciye aromalı çaylarda da benzer bir etkileşim riski vardır. Etkileşim riskini en aza indirmek için şüphe durumunda bir sağlık uzmanına danışmanız en doğru seçenektir.

Related Posts

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Beyni güçlendiren mucize besinler belli oldu

Konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız çözüm tabağınızda olabilir. Hangi vitaminler beyin hücrelerini koruyor, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi nasıl önlersiniz? İşte beyni güçlendiren mucize besinler…

Hizmette yeni dönem: Tele sağlık

Teknoloji alanındaki gelişmeler günümüzde sağlık hizmetlerini de pek çok yönden etkiledi. Artık dijital ortamda uzman görüşü almak, randevu oluşturmak ve bazı tedavileri gerçekleştirmek mümkün hale geldi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.