Greyfurt, portakal, nar… İlaç kullanırken meyve suyu içilir mi?

Turunçgil ve İlaç Etkileşimlerine Dikkat!

Turunçgiller ve ilaçlar arasındaki etkileşimler, sağlık açısından büyük önem taşıyor. Greyfurt gibi düşük kalorili, C vitamini ve antioksidan açısından zengin olan turunçgiller, besinsel faydalarıyla bilinir. Ancak, bazı ilaçlarla birlikte tüketildiklerinde beklenmedik sorunlara yol açabilirler.

Greyfurt, kan portakalı, acı portakal ve bergamot gibi diğer turunçgiller, furanocoumarin adı verilen bileşikler içerir. Bu bileşikler özellikle meyvenin kabuğunun altındaki beyaz kısımlarda bulunur. Furanocoumarinler, karaciğer enzimi sitokromla etkileşime geçerek ilaç metabolizmasını etkileyebilir.

Bu etkileşim, ilaçların kandaki seviyesini artırarak aşırı doz, yan etkilerde artış ve toksisite riskine yol açabilir. Bu durum kalp ritmi bozuklukları, böbrek ve karaciğer hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu etkileşimlerin riski yaş ilerledikçe artar.

Greyfurt, birçok tedavi üzerinde etkileşimlere yol açabilir

Greyfurt, anti-retroviral ilaçlar, statinler (anti-kolesterol ilaçları), antikoagülanlar, bazı antidepresanlar, anti-enfektif ilaçlar, kanser tedavisi ilaçları ve hatta erektil disfonksiyon ilaçları gibi birçok tedavi üzerinde etkileşimlere yol açabilir. Ancak, bu liste tüm etkileşimleri kapsamayabilir. Bu nedenle, ilaç kullanırken doktorunuza veya eczacınıza danışmanız önemlidir.

Greyfurt suyu, ticari olarak üretilenler özellikle meyvenin kabuğu ve rendesini içerdiğinden yüksek miktarda furanocoumarin içerebilir. Sadece 250 ml’lik bir bardak bile önemli bir etkileşime yol açabilir. Furanocoumarinlerin etkisi saatlerce hatta günlerce sürebilir. Bu nedenle, ilaçları yalnızca su ile almanız önerilir.

Greyfurt reçelleri, marmelatları ve şekerlemeleri de yüksek miktarda furanocoumarin içerir. Narenciye aromalı çaylarda da benzer bir etkileşim riski vardır. Etkileşim riskini en aza indirmek için şüphe durumunda bir sağlık uzmanına danışmanız en doğru seçenektir.

Related Posts

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.