Bayraktar TB3 SİHA’dan süpersonik füzeyle tam isabet

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar TB3 SİHA, geliştirme sürecinde yeni bir kilometre taşını daha geride bırakarak mühimmat entegrasyon testlerini sürdürüyor.

Bayraktar TB3 SİHA, bugün Muğla’nın Dalaman ilçesinden ROKETSAN tarafından geliştirilen İHA-122 süpersonik füze ile havalandı. Atış testi için gökyüzüne yükselen Bayraktar TB3, ilk denemesinde 50 kilometreyi geçen mesafeden deniz üzerinde bulunan 6×6 metre ebadındaki perdeli hedefi tam isabetle vurdu.

Atış testinin lazerle hedefleme görevini havada bulunan Bayraktar TB2 SİHA üstlendi. Bayraktar TB2’nin işaretlediği hedef, Bayraktar TB3 tarafından başarıyla imha edildi.

Böylece havada bulunan iki SİHA’nın koordineli lazerle işaretleme ve hedefe angajman yeteneği de başarıyla test edildi. Belirlenen takvim doğrultusunda, Bayraktar TB3’ün mühimmat ve faydalı yük entegrasyon testlerine geliştirme süreci boyunca devam edilecek.

HAVACILIK TARİHİNE GEÇTİ

Bayraktar TB3 SİHA, 19 Kasım 2024’te TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli rampaya sahip kısa pistinden başarıyla havalanmıştı. Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında 46 dakikalık tarihi bir test uçuşu gerçekleştiren Bayraktar TB3, aynı kısa piste hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla iniş yaparak dünyada bir ilki gerçekleştirmişti.

Milli SİHA, gemi testlerine başarıyla devam ederek, Çanakkale açıklarında seyreden TCG Anadolu gemisinde gerçekleşen ikinci uçuş testinde de iniş destek ekipmanı kullanmadan iki kez daha başarıyla iniş kalkış yapmıştı. Test parametrelerini başarılı bir şekilde icra eden milli SİHA, ortalama 20 bin feet irtifada uçtuğu testi başarıyla tamamlamıştı.

Bayraktar TB3 SİHA, 25 Haziran 2024’te Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşta 36 bin 310 feet irtifaya çıktığı Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamlamıştı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, böylece kritik bir eşiği daha geçmişti.

Türk havacılık tarihinin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait bulunuyor.

TOPLAM 967 SAAT 55 DAKİKA HAVADA KALDI

Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 967 saat 55 dakika havada kaldı. Milli SİHA 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde ise yere inmeden 32 saat havada kaldı ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etti.

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısının yanı sıra sahip olacağı Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi sağlayacak.

İhracatın Şampiyonları Ödülü alan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

2023’te sektör ihracatının üçte birini tek başına yapan Baykar, 2024’te de savunma ve havacılık sektörünün toplam ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirerek Türkiye’yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşıdı.

Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 11 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘beka meselesi’ diyerek açıkladı: Hedefimiz 2053’te net sıfır emisyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu. ‘Türkiye enerjide büyük bir sıçrama yaptı’ diyen Erdoğan, “Hedefimiz 2053’te net sıfır emisyon” ifadelerini kullandı.

Trablus’tan Türkiye’ye giriş yapacak! Nefes almak bile zorlaşacak

Trablus üzerinden gelen çöl tozlarının, bugün öğleden itibaren Türkiye’ye ulaşması bekleniyor.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Silivride korkutan yangın: Kısa sürede 15 baraka alev aldı

Silivri’de, bir barakada çıkan yangın diğer barakalara sıçradı. Yangında Roman vatandaşların kaldığı 15 baraka ile 1 samanlık yanarken, alevler itfaiye tarafından söndürüldü.

Hindistan, Pakistan’ı vurdu: THY ve Pegasus uçakları İstanbul’a geri dönüyor

Hindistan ordusu Pakistan ve Pakistan’ın Azad Kaşmir bölgesine gece saatlerinde askeri operasyon başlattı. Saldırılara karşılık veren Pakistan, hava sahasını uçuşlara kapatmasının ardından uçuşlarda aksamalar yaşandı. Saldırılar nedeniyle İslamabad’a …

Hindistan, Pakistan’a saldırı düzenledi

Hindistan, Pakistan’a saldırı düzenledi