Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Uluslararası Finans Kuruluşuyla 41 Milyar Dolarlık Proje Finansmanı Sağlanacağını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan görüşmeler neticesinde, uzun vadeli ve düşük maliyetli yaklaşık 41 milyar dolarlık proje finansmanı temin edileceğini ifade etti.

Şimşek, bu kaynağın “yeşil ve dijital dönüşüm, afet dayanıklılığı, altyapı ve kapsayıcı büyüme projeleri” için kullanılacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), İslam Kalkınma Bankası (IDB) ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile yapılan iş birliklerinin güçlendirildiğini belirtti. Bu süreç, üç yıllık bir dönemi kapsayacak olup, Türkiye’ye toplamda 41 milyar dolarlık uzun vadeli finansmanın aktarılmasını hedeflemektedir.

Bakan, bu finansmanın üretkenliği artırarak “sürdürülebilir yüksek büyümeyi” destekleyeceğini savundu ve Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler kategorisine yükselmesinin nihai hedef olduğunu vurguladı.

Diğer yandan, ekonomistler ve muhalefet partileri, uzun vadeli olsa bile dış kaynak girişlerinin borç yükünü artırabileceği ve bu tür finansman anlaşmalarının gelecekte bağımsız ekonomi politikalarının izlenmesini zorlaştırabileceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Trump’ın ticaret savaşları Almanya’yı vurdu: İhracat beklentisi 5 yılın dibinde

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği cezai vergilerin etkisiyle Nisan ayında son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistler, korumacı politikaların Alman ekonomisinde kalıcı zayıflığa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

‘POS cihazları üzerinden kara para aklama’ iddialarına MASAK’tan yalanlama

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca, bazı çevreler tarafından dile getirilen “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirilerek, “MASAK, adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimizle sıkı işbirliği içinde kara parayla mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdürmektedir.” ifadesi kullanıldı.

EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

SGK sisteminde emeklilik, sigorta başlangıç tarihinden son ödenen prim gün sayısına kadar birçok değişkene bağlı olarak şekil alıyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emeklilik planlaması ile ilgili detayları köşe yazısında ele aldı.

Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir