AB, 5. nesil muharebe tankı için FMBTech projesini başlattı




Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke ve Norveç’in yer aldığı dev bir konsorsiyum, modern hibrit savaş koşullarına uyum sağlayacak yeni tank teknolojileri geliştirmek amacıyla “Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları Teknolojileri” (FMBTech) adlı projeyi başlattı.

Yeni nesil tanklar için adımlar atılıyor

Üç yıl sürecek FMBTech projesi, mevcut ana muharebe tanklarının (MBT) performansını, zırh korumasını ve maliyet verimliliğini artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda gelecek — yani 5. nesil — muharebe tanklarının altyapısını oluşturacak modüler teknolojilerin geliştirilmesi de projenin kapsamında yer alıyor.

Projenin liderliğini Fransız savunma devi Thales üstlenirken, konsorsiyumda Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden 26 farklı firma bulunuyor. Katılımcı firmalar arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra araştırma ve teknoloji odaklı kuruluşlar da mevcut. Proje, Avrupa’nın savunma sanayisinde söz sahibi olan ülkelerden olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya‘dan destek görüyor.

FMBTech projesi, 2023 yılında Avrupa Savunma Fonu (EDF) desteğiyle hayata geçirildi. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen EDF, savunma araştırma-geliştirme projelerine destek sağlayarak FMBTech projesine yaklaşık 21 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Toplamda 7,3 milyar euro bütçesi bulunan EDF, 2021–2027 döneminde Avrupa ülkeleri arasında iş birliğini desteklemeyi ve savunma kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan pek çok projeye kaynak sağlamaktadır. Bu bütçenin 2,7 milyar euroluk kısmı ortak araştırmalara ayrılırken, 5,3 milyar euroluk kısmı ise savunma kabiliyetlerinin birlikte geliştirilmesine ayrılmış durumda.

Related Posts

Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

Süper bilgisayardan 7 bin 400’den fazla araştırmacı faydalanırken ağustosta devreye alınacak 3’üncü faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Robotlar yaşlıların yeni dostu mu? Yapay zeka yaşlıları yalnızlıktan kurtarabilir mi?

Japonya’da Yaşlı Bakımında Robot Devrimi: Teknoloji İnsanın Yerini AlıyorJaponya, dünya genelinde en hızlı yaşlanan nüfusa sahip ülke olarak, yaşlı bakımındaki personel açığını kapatmak için yapay zeka destekli robotlara yöneldi. Japonya Sağlık …

Bu 3 güne dikkat: Dünya’nın dönüş hızı zirve yapacak

Göz açıp kapayıncaya kadar… Dünya’nın kendi etrafında dönüşü artık daha da hızlandı. Öyle ki, bazı günler tarihin en kısa günleri listesine giriyor — hem de milisaniyelerle!

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

GTA 6’nın PlayStation ardından Xbox sayfası da açıldı

Son 10 yılın en çok beklenen oyunlarından biri olan GTA 6’nın PlayStation sayfasının açılmasının ardından Xbox sayfası da açıldı. İsteyenler oyunu istek listesine ekleyebiliyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.