Bu hataları yapıyorsanız mutfakta zehir üretiyor olabilirsiniz!

Ev Yemeklerinde Gıda Güvenliği Riskleri ve Önlemleri

Uzman Dr. Yağmur Ekenoğlu Merdan, evde hazırlanan yemeklerin de gıda güvenliği açısından ciddi riskler oluşturabileceğini vurgulayarak, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Merdan, hijyen kurallarının sadece işletmelerde değil, evlerde de büyük önem taşıdığını aktarıyor ve evde tavuk yemekleri hazırlarken uyulması gereken basit kuralların sağlığın korunması için kritik olduğunu vurguluyor.

Özellikle çiğ tavuğun hazırlanması ve pişirilmesi sırasında yapılan hataların gıda kaynaklı hastalıklara yol açabileceğini belirten Merdan, alışverişten yemeğin saklanmasına kadar dikkat edilmesi gereken uygulamaları açıklıyor.

Alışveriş sırasında tavuk ürünlerinin diğer gıdalarla temasını engellemek için ayrı poşetlerde taşınması gerektiğini belirten Merdan, bu uygulamanın bulaşma riskini azaltacağını ifade ediyor.

Yemek hazırlığı öncesi ellerin en az 20 saniye sabunla yıkanması gerektiğinin altını çizen Merdan, çiğ tavuğun yıkanmadan direkt olarak pişirilmeye başlanmasının bulaşma riskini en aza indireceğini söylüyor.

“Etin iç kısmı pembe kalmamalı”

Tavuk etinin tamamen pişmesi gerektiğini belirten Merdan, iç kısmının kontrol edilerek pembe veya kanlı alan kalmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Merdan, pişirme sonrasında yemeğin uygun sıcaklık ve zaman yönetimiyle buzdolabında veya dondurucuda saklanmasının önemini vurguluyor. Ayrıca, sıcak havalarda yemeğin iki saatten uzun süre dışarıda bırakılmaması gerektiğini belirtiyor.

Tüm bu uygulamaların bireysel ve toplumsal sağlığa hizmet ettiğini belirten Merdan, “Her bireyin evinde uygulayacağı hijyen ve gıda güvenliği adımlarının, gıda zehirlenmesi vakalarının önüne geçmede etkili olduğunu unutmamalıyız. Sağlıklı ve bilinçli bir toplum için, temel önlemlerin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması gerekmektedir” diyor.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Erken yaşlandıran 5 neden

Prof. Dr. Derya Uludüz hayatımızdaki bazı faktörlerin sürekli enerjimizi tüketip, bizi fiziksel ve
zihinsel olarak daha hızlı yaşlandırdığını belirtti.