ASELSAN, NATO’nun projesinde yer aldı! Hava savunma için Türk imzası

Türk Savunma Şirketi ASELSAN, NATO’nun Air Defence Projesine Katıldı

ABD’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosu sonrasında kurulan ASELSAN, 50 yıl içinde NATO’nun hava sistemi mimarisini yöneten beş firma arasına girdi. NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA), Modüler Hava Savunma Konsept Aşaması için ASELSAN dahil olmak üzere 5 firma ile çerçeve anlaşma imzaladı.

ASELSAN, Airbus Defence and Space GmbH, Lockheed Martin UK, Raytheon ve Thales LAS gibi uluslararası savunma devleri ile birlikte çalışarak Türkiye’nin hava savunma teknolojik kabiliyetlerini uluslararası alanda kanıtladı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Haluk Görgün, ASELSAN’ın bu başarısını değerlendirirken, “Bu anlaşma, ülkemizin mühendislik kapasitesinin, teknolojik derinliğinin ve stratejik güvenilirliğinin güçlü bir kanıtıdır” dedi.

Ortak Mimari İhtiyacı

ASELSAN’ın NSPA ile imzaladığı anlaşma kapsamında, konsept çalışması üzerinde diğer yüklenicilerle birlikte faaliyet gösterecek. Türkiye’de HİSAR hava savunma sistemi kullanılırken, farklı ülkeler farklı çözümleri tercih ediyor. Gelecekte bu sistemlerin uyumlu çalışabilmesi için ortak bir mimari çerçeve oluşturulması önem taşıyor.

Prof. Dr. Görgün, Türk savunma sanayiinin NATO’ya ciddi katkı sağladığını belirterek Türkiye’nin dünya savunma sanayisindeki konumunu vurguladı. Türk savunma sanayii dünyanın 11. büyük ihracatçısı olurken, üretilen sistemlerin yüzde 75’inin NATO kuvvetleri tarafından kullanıldığını belirtti.

Pek Çok Teknolojide Öne Çıkıyor

ASELSAN, HİSAR A+ ve HİSAR O+ gibi kısa ve orta menzilli hava savunma füzesi sistemlerinin yanı sıra KAAN Radar, HÜRKUŞ, GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-3 Uyduları gibi pek çok teknolojide öne çıkıyor.

ASELSAN’ın NATO kapsamındaki projede yer almasının ardında Türkiye’nin katmanlı hava savunma stratejisi yatıyor. ASELSAN’ın geliştirdiği sistemler, Türk hava sahasında etkin bir savunma sağlamanın yanı sıra NATO’nun genel güvenliğine de katkıda bulunuyor.

Related Posts

Elektrikli arabalar 10 yıl sonra ne olacak?

Norveçli uzmanlar daha önce elektrikli otomobillerin sadece beş yıl sonra değersiz hale gelebileceği konusunda uyarıda bulunmuşken, Danimarkalı teknik danışmanı bu sınırı on yıla çıkarıyor ancak aynı uyarıyla: Birçok kullanılmış elektrikli aracın …

EİDS ile kayıt dışı otomobil ticareti ve haksız rekabet sona eriyor

Ticaret Bakanlığı, 18 Haziran’da yaptığı açıklamayla taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Avrupa’yı Hürmüz gerilimi vurdu: Gaz fiyatları yüzde 15 arttı

İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan Orta Doğu’daki çatışmalar, enerji piyasalarını sarstı. Hürmüz Boğazı’nda LNG sevkiyatına dair risklerin büyümesi, Avrupa’da doğal gaz fiyatlarını sadece bir haftada yüzde 15 yükseltti.

Bakan Bayraktar: Rosatom Genel Müdürü Likhachev ile görüşme gerçekleştirdik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Nükleer enerji iş birliğimizi ele almak üzere Rosatom Genel Müdürü Likhachev ile görüşme gerçekleştirdik” dedi.

Konutta ihtiyaçtan rekor!

Konut satışları mayıs ayında çifte rekor kırarak artmaya devam ediyor. Bu dönemde özellikle oturmak için ihtiyaçtan konut alanların piyasayı canlandırdığı ifade ediliyor. Yüksek kiralar tüketiciye krediyi makul gösterirken aynı zamanda konutta reel olarak fiyatların artmaması da alımda etkili oluyor 

Spot piyasada elektrik fiyatları! (19 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 10,3 artarak 2 milyar 20 milyon 125 bin 76 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 20.00’de 3 bin …