Çatışmalar, askeri harcamaları uçurdu

2024 Askeri Harcamalar Raporu: Avrupa ve Orta Doğu’daki Artışlar

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapora göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde askeri harcamalar yükseldi. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki büyük artışlar dikkat çekti. Raporda, bazı Avrupa ülkelerinde “benzeri görülmemiş” artışlar yaşandığı belirtildi. Askeri harcamalar 2023’e göre yüzde 9.4 artarak 2.7 trilyon dolara ulaştı. Aynı zamanda 2024, art arda askeri harcama artışlarının yaşandığı 10. yıl oldu. Bu veriler, Soğuk Savaş sonrası yıllardaki en büyük artışı temsil ediyor.

ABD, Çin ve Rusya

Rapora göre, en fazla harcama yapan 15 ülkenin tamamı ve 100’den fazla ülke 2024’te askeri bütçelerini artırdı. ABD, Çin ve Rusya, 2024 sıralamasında ilk üç sırada yer aldı. ABD, toplam askeri harcamaların yüzde 37’sini gerçekleştirerek savunma bütçesini 997 milyar dolara çıkardı. Çin, yüzde 12’lik payla 314 milyar dolara yükselirken Rusya’nın savunma bütçesi yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı.

Avrupa sıralamasında Almanya ilk sırada yer aldı. Dördüncü sırada bulunan Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te 88.5 milyar dolara ulaştı. Almanya, 2023’te yedinci sıradaydı. Almanya’yı sırasıyla Hindistan, İngiltere, Suudi Arabistan, Ukrayna, Fransa ve Japonya takip etti. Türkiye ise en fazla savunma harcaması yapan 20 ülke arasında yer aldı.

Türkiye 17’nci sırada

Türkiye, 2024 yılında en çok savunma harcaması yapan 17’nci ülke oldu. 2023’te 19’uncu sırada yer alan Türkiye, küresel bazda iki sıra yükseldi. Türkiye’nin savunma harcamaları 2024’te 25 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşti ve 2023’e göre yüzde 12 arttı. NATO’nun ABD’den sonra en büyük ordusuna sahip olan Türkiye’nin GSYİH’nin yüzde 1,9’unu savunmaya ayırması dikkat çekici bir gelişmedir.

Related Posts

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 29 Nisan 2025 Salı kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

İsrail’den tarife hamlesi: Tel Aviv, ABD’ye ticari imtiyaz hazırlığında

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Barkat, ABD ile tarifeler konusunda daha iyi bir anlaşmaya varılabilmesi için ABD’ye bazı imtiyazlar sağlanabileceğine işaret etti.

Doğal gaz ithalatı şubatta arttı

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı şubatta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarak 6 milyar 433 milyon metreküp oldu.

Balık tezgahlarında istavrit ve mezgit bolluğu! Kilosu 150 ile 250 lira arasında satılıyor

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında mezgit ve istavrit, kilogramı 150 ila 250 liradan satışa sunuluyor.

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına ilişkin soruşturma önlemsiz kapatıldı

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına yönelik yürütülen korunma önlemi soruşturmasının önlemsiz kapatılması kararlaştırıldı.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir