Dr. Çallı: Kadın hastalığı olarak bilindiği için meme kanseri erkeklerde geç tanıya neden oluyor

Meme Kanseri Erkeklerde de Görülüyor!

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İskan Çallı, erkeklerde meme kanserinin önemine dikkat çekerek, “Meme kanseri toplumda kadın hastalığı olarak biliniyor. Bu da erkeklerdeki meme kanserlerinin tanısının gecikmesine sebep oluyor. Ortalama her 8 kadından 1’i hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Bu oran erkeklerde 800’de 1 gibi” dedi.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olsa da erkeklerde de görülebiliyor. Dr. İskan Çallı’ya göre toplumda meme kanserinin sadece kadınlarda görüldüğü algısının, erkeklerdeki meme kanseri teşhisinin gecikmesine yol açtığını belirtti. Dr. Çallı, “Ortalama her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Bu oran erkeklerde 800’de 1 gibi. Böylelikle erkeklerde memede fark edilen kitleler ihmal edilebiliyor. Bu durum ise maalesef geç teşhisin ve tedavi sürecinin zorluğuna neden oluyor” diye konuştu.

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Dr. Çallı, erkeklerde meme kanseri riskini artıran faktörleri şöyle sıraladı: “Erkeklerde genetik faktörler önemli bir rol oynar, ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk artar. Beslenme düzeni ve çevresel etkenler de riski etkiler. Özellikle göğse radyasyon maruz kalma durumu meme kanseri riskini artırır. Bunun yanı sıra obezite ve aşırı kilo alımı, vücuttaki östrojen seviyesini yükseltir ve meme dokusunda anormal hücre büyümelerine neden olabilir, sonuç olarak da meme kanseri gelişebilir” dedi.

Erkeklerde Meme Kanserinin Belirtileri

Erkeklerde meme kanserinin belirtilerine ilişkin bilgi veren Dr. Çallı, “Erkeklerde meme hacmi ve dokusu kadınlardan farklıdır, bu nedenle memede kitleler daha kolay fark edilebilir. Ayrıca meme başı akıntısı, meme ucunda çekilme ve cilt değişiklikleri gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtilerle bize başvuran hastalarımız oluyor. Tedavi süreçlerinde kadınlarda kullanılan tedaviler erkek hastalara da uygulanır. Erkek meme kanserlerinde östrojen ve progesteron reseptörlerinin yüksekliği, hormonal tedaviye daha iyi yanıt verme olasılığını artırır. Özellikle 65 yaş üzeri erkeklerde meme kanseri riski daha fazladır. Memede kitle fark eden erkek hastaların vakit kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanına başvurması önemlidir” şeklinde konuştu. (DHA)

Related Posts

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.