Haber-Sen: Nasıl Tasarruf Yapacaksınız? Emekçilerin Yemekhanelerini Kapatarak Mı?

KESK’e bağlı Haber Sen Eskişehir Şubesi, iktidarın açıkladığı “Kamuda Tasarruf Paketi” ile ilgili açıklama yaptı. Haber Sen MYK Üyesi İbrahim Halil Doğan, iktidarın “Kamuda Tasarruf Paketi” ile ilgili “Tasarrufu servislerimizi kaldırarak mı yapmayı düşünüyorlar? Veyahut emekçilerin yemekhanelerini kapatarak mı? Soruyoruz, nasıl tasarruf yapacaksınız” dedi.

KESK’e bağlı Haber Sen Eğitim Sen Eskişehir Şubesi’nde kamuda tasarruf paketi ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Kamuda Tasarruf Paketi’nin emekçileri zarara uğratan bir paket olduğunu söyleyen Haber Sen MYK Üyesi İbrahim Halil Doğan, “Bu tasarruf tedbirlerinin ekonomiye ve emekçilere hiçbir şekilde olumlu yansıması olmayacak tam tersi, gençlerde büyük bir umutsuzluk ve göçe sebep olacaktır” diye konuştu.

“Emekçilerin kazanılmış haklarını tırpanlayarak mı tasarruf yapacaksınız?”

İbrahim Halil Doğan konuşmasında şunları söyledi:

“2018’den beri personel alımı yapılmayan PTT A.Ş. de, bunun yerine ucuz emek sömürüsü, güvencesiz çalışma demek olan taşeron personel istihdamı yapıldı. Neredeyse kurumda güvenceli çalışan kalmadı. PTT’nin nasıl bir tasarruf yapacağını biz az çok tahmin edebiliyoruz. Deprem zamanında sokaklarda, arabalarında, spor salonunda günlerce yatan personele bir vefa ödemesi yapmayan kurumun, emekçilere yönelik faydalı bir tasarruf yapmayacağını tahmin etmek bizim için zor değil. Tasarrufu servislerimizi kaldırarak mı yapmayı düşünüyorlar veyahut emekçilerin yemekhanelerini kapatarak mı? Yoksa çağ dışı bir şekilde tek kişilik şubelerde personel çalıştırarak mı? Soruyoruz nasıl tasarruf yapacaksınız? Emekçilerin kazanılmış sosyal haklarını tırpanlayarak mı?

“EMEKÇİLERİ İŞSİZ VE YOKSUL BIRAKAN BİR PAKET”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ‘Tasarruf ve Verimlilik’ adlı paketin açıklanmasından önce yaptığı sunumda, tüm kamuyu kapsayan bir çalışma yapıldığını, TBMM hariç bütün kamu kurum ve kuruluşlarının tasarruf paketine uymasının zorunlu kılınacağını açıkladı. Yani açıklamaya göre, tasarruf paketi tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra KİT’leri, döner sermayeleri, fonları ve yerel yönetimleri de kapsıyor. Devletlerin sosyal sınıflar karşısında tarafsız olmadığı bir gerçektir. Bu nedenle de devleti yönetenlerin hayata geçirdikleri bu tür tedbirler de tarafsız olamaz. Nitekim açıklanan paket sermayeyi, faiz lobilerini, yüksek kâra dayalı büyük alt yapı projelerini hayata geçiren yerli ve yabancı yatırımcıları koruyan, diğer yandan emekçileri zarara uğratan, işsiz ve yoksul bırakan bir pakettir.

“KAMU KURUMLARINI ZARAR UĞRATANLARDAN HESAP SORULMALI”

Bu tasarruf tedbirlerinin ekonomiye ve emekçilere hiçbir şekilde olumlu yansıması olmayacak tam tersi, gençlerde büyük bir umutsuzluk ve göçe sebep olacaktır. PTT’de aşağıda belirtilen durumda önlemler alınıp sorumlular yargılansaydı, buna benzer diğer bütün kamu kurumlarında cezasızlık politikaları işlemeseydi, kamu kaynakları doğru ve halkçı kullansaydı, kamu kaynaklarını kötü kullanarak kamu zararı yaratanlardan hesap sorulsaydı, bugün buna gerek kalmayacaktı. Eğer gerçek anlamda bir tasarruf paketi açıklanacak ise vatandaşı ilgilendiren onlara ait olan kaynakları kamu kurumlarının zarar etmesine neden olanlardan, kamu zararlarının hesabı sorulmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir