Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

Kalp Krizi ve Sağlıklı Yaşam: Önlemler ve İpuçları

Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizleri, dünya çapında ciddi sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı stres, hareketsiz yaşam tarzı ve zararlı alışkanlıklar, kalp sağlığını olumsuz etkileyerek ciddi tehditler oluşturabilmektedir.

Kalp krizlerinin sıklığı incelendiğinde, vakaların neredeyse yarısının 50 yaşından önce gerçekleştiği ve bunların %25’inin 40 yaş altında ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle 45 yaş ve üzerindeki bireylerde kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı dikkat çekicidir. DSÖ, kalp damar hastalıklarının ölüm ve engellilikte başlıca sebep olduğunu belirtirken Türkiye’de, ölümlerin yaklaşık %33,4’ünün kalp-damar hastalıklarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Kalp krizi belirtilerinden biri, göğüs bölgesinde hissedilen baskı ve ağırlık hissidir. Ayrıca baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozuklukları da kalp krizinin belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve kadınlarda daha az belirgin olabilir.

Kalp Krizi Genellikle Sabah Saatlerinde Meydana Gelir

Uzmanlara göre, kalp krizleri genellikle sabah saatlerinde görülür. Harvard Tıp Okulu’ndaki bir araştırma, sabah saatlerinde gerçekleşen kalp krizlerinin, günün ilerleyen saatlerine kıyasla %20 daha fazla kalp dokusu ölümüne neden olduğunu ortaya koymuştur. Sabahları, kalp krizlerine yol açabilecek kan pıhtılarını engelleyen hücrelerin az olması, sabah saatlerinde kalp krizi riskini artırır.

Uzmanlar, sabahları aşırı egzersiz yapmanın kalp krizine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Özellikle yetersiz uyku, stres altında olma veya susuz kalmış olma durumlarında bu risk daha da artabilir. Profesör Srinath Reddy, sabah egzersizini ertelemenin ve iyi bir gece uykusunun kalp sağlığı için önemli olduğunu vurgulamaktadır. CDC, her gece en az 7 saat uyumayan bireylerin kalp sağlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu belirtmektedir.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Erken yaşlandıran 5 neden

Prof. Dr. Derya Uludüz hayatımızdaki bazı faktörlerin sürekli enerjimizi tüketip, bizi fiziksel ve
zihinsel olarak daha hızlı yaşlandırdığını belirtti.