Klorat nedir, zararları neler? Klorat kullanım alanları

Klorat İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Klorat, klor (Cl) içeren bir grup kimyasal bileşiktir ve genellikle klorat tuzları olarak bulunur. Potasyum klorat (KClO₃), sodyum klorat (NaClO₃) ve amonyum klorat (NH₄ClO₃) gibi bileşikler endüstride ve tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Potasyum klorat, kibrit üretiminde, piroteknik alanında (havai fişeklerde) ve patlayıcılar sektöründe kullanılmıştır. Ayrıca laboratuvarlarda oksijen kaynağı olarak da kullanılabilir.

Klorat Kullanımının Zararları Nelerdir?

Kloratlar methemoglobinemiye neden olabilir, yani kanda oksijen taşıyan hemoglobin zarar görür ve oksijen eksikliği meydana gelir. Yüksek dozlarda alındığında böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir. Klorat tozları solunum yollarını tahriş edebilir, öksürüğe, nefes darlığına ve akciğer hasarına neden olabilir. Buharları veya dumanları solunduğunda zehirlenmeye sebep olabilir. Yutulduğunda mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve iç kanamaya yol açabilir. Aşırı dozda alındığında ölüme sebep olabilir. Deri ile temasında tahriş ve yanıklara neden olabilir. Göze temasında kalıcı hasar ve körlük riski vardır. Su kaynaklarına karıştığında zehirli etkilere sebep olabilir, bitkilere ve hayvanlara zarar verebilir. Suda yaşayan organizmalar üzerinde öldürücü etkisi olabilir. Balıkların ve diğer su canlılarının oksijen almasını engelleyerek toplu ölümlere sebep olabilir. Toprakta uzun süre kalabilir ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

Saçtan diş macunu üretilecek: Sağlıkta çığır açacak

İngiliz bilim insanlarından sağlık açısından önemli bir tez geliştirildi. Bilim insanları, saçtan diş macununun yapılmasının mümkün olduğunu ortaya çıkardı.

Ne et ne süt ne de yumurta: Protein deposu bu kuruyemiş hepsini solladı

Beslenme uzmanlarının yaptığı değerlendirmelere göre, günlük protein ihtiyacını karşılamak için yalnızca et, süt ve yumurtaya yönelmek gerekmiyor. Kuruyemişler arasında öyle biri var ki, içerdiği yüksek protein miktarıyla hepsini geride bırakıyor. İşte et, süt ve yumurtayı sollayan kuruyemiş…

En sağlıklı ekmek hangisi ve ekmek alırken nelere dikkat etmeliyiz?

En sağlıklı ekmek hangisi ve ekmek alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.