Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde Suriye Enerji Bakanı ile Türkiye Arasındaki İşbirliği Değerlendirildi

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi kapsamında İstanbul’da bulunan Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türkiye ile Suriye arasındaki enerji işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

el-Beşir, Türkiye’nin, ülkesiyle komşuluk ilişkilerine ve Suriye devriminin başlangıcından bu yana süren desteğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin özellikle Suriye’nin kuzeyine elektrik alanında önemli yardımlarda bulunduğunu dile getiren el-Beşir, şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye’den Suriye içine uzanacak 400 kilovoltluk hatla ilgili bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Buna ek olarak Kilis ile Halep arasında uzanan doğalgaz hattı üzerinde de çalışıyoruz. Bu hattı hem Suriye hem de Türkiye tarafında yeniden işler hale getirmeye çalışıyoruz. Bu hat üzerinden Suriye içindeki elektrik üretim santrallerine günlük 6 milyon metreküp gaz temin edebiliriz. Bu da enerji durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.”

el-Beşir, iki ülke arasında enerjiyle ilgili başka bir hattın da gündemde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde onunla ilgili çalışmalar da başlayabilir. Şu anda hazırlık aşamasında. Bu hat, Reyhanlı ile Harem bölgesi arasında olacak. Türkiye tarafında bir trafo merkezi bulunuyor. İhale süreci tamamlandıktan sonra bu merkez üzerinden yaklaşık 80 megavatlık elektrik Suriye’nin kuzeyine ulaştırılacak” bilgisini paylaştı.

DOĞALGAZ ARAMADA İŞBİRLİĞİ İMKANI

Ülkesinin madencilik alanındaki hedeflerine de değinen el-Beşir, “Fosfat ve lityum gibi madenler üzerinde çalışmalar yapılacak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın denizlerde doğalgaz arama konusunu da gündeme getirdiğini anımsatan el-Beşir, “Enerji alanında Suriye ile Türkiye arasında genel bir işbirliği çerçeve anlaşması imzalanacak” diye konuştu.

el-Beşir, Türk şirketlerine yatırım çağrısı yaparak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Petrol ve doğalgaz arama, sondaj, rafinaj ve iletiminin yanı sıra elektrik hatlarının ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ile madencilik alanında da çalışma imkanları mevcut” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Bakan Bolat, Kuzey Makedonya Maliye Bakanı Kochoska ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kuzey Makedonya Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska-Kochoska ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 90 bin 32 TL’ye ulaştı

İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 90 bin 32 TL’ye ulaştı

ABD’li bankadan Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Yurt içinde bugün enflasyon rakamları takip edildi. Yurt içinde enflasyon yıllık bazda yüzde 37,86 olarak açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,00 olarak kaydedildi.

İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

Enflasyon beklentileri bozuluyor

Enflasyon beklentilerinde en yüksek tahmin yüzde 33 ile S&P’ye aitken faizde en yüksek tahmin yüzde 36 ile Morgan Stanley’e ait. Kurumların beklentilerinin ardından, Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kredi derecelendirme kuruluşlarının enflasyon beklentilerini değerlendirdi.

Aile hekimliklerinde yeni dönem: İkamete dayalı yeni uygulama başlıyor

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sisteminde yarından itibaren başlatılacak yeni uygulamayla, aile hekimine kayıtlı olduğu il ile ikametleri farklı olan vatandaşların aile hekimliği kayıtlarını, otomatik olarak ikamet ettikleri adrese taşıyacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir