İngiltere Başbakanı Liz Truss, istifasını Kral’a sunduğunu açıkladı ve 45 gün sonra misyonu bıraktı.
Kral’a istifasını sunan Liz Truss, 45 gün sonra misyondan ayrılarak, İngiltere tarihinde en kısa mühlet başbakan olarak vazife yapan isim oldu.
BAŞBAKANLIĞI TARTIŞMALARA YOL AÇMIŞTI
İngiltere’de Boris Johnson’ın istifasının akabinde 5 Eylül’de başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss, piyasaları sarsan tartışmalı iktisat siyasetinden geri adım atmak zorunda kalmıştı.
Truss’ın, Maliye Bakanı KwasiKwarteng’i misyondan alarak yerine getirdiği Jeremy Hunt’ın iktisatta dizginleri ele alması, başbakanın misyonda kalmak için güvenirliği kalmadığı tartışmalarına yol açmıştı.
İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETMİŞTİ
İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın 43 gün evvel atadığı İçişleri Bakanı Braverman, şahsî e-posta adresini kullanarak resmi bir evrak göndermesinin üzerine, kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle vazifesinden ayrıldığını açıklamıştı.
Böylelikle Braverman, 1834’te 30 gün sonra misyonu bırakan 1. Wellington Dükü Arthur Wellesley’den sonra en kısa müddet misyonda kalan içişleri bakanı oldu.
Braverman, 13 Şubat 2020’den, İçişleri Bakanı olarak atandığı 6 Eylül tarihine kadar İngiltere Başsavcısı olarak misyon yapmıştı.
Başbakan Truss’ın, 14 Ekim’de vazifeden aldığı Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng de 38 gün misyonda kalmıştı.
Bu gelişme sonrasında Liz Truss’un başbakanlığı tekrar sorgulanmıştı.
İSTİFA TEZLERİNİ REDDETMİŞTİ
Truss, istifa davetlerine yönelik dün yaptığı açıklamada “Sorumluluk alarak yapılan yanılgılar için özür diliyorum. Fakat bu ülkeye hizmet etmek üzere seçilmiş olduğum için istifa etmeyeceğim” demişti.
Amacının güç faturaları ve yüksek vergileri düşürerek insanlara yardımcı olmaya çalıştığını belirten Truss “Çok çabuk ettik ve çok ileri gittik” sözlerini kullanmıştı.