Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yönetilen Türkiye’nin süper bilgisayarı olan “Türk Ulusal Bilişim e-Altyapısı” (TRUBA), bugüne kadar 7 binden fazla araştırmacıya hizmet vermiştir. Ağustos ayında devreye alınacak olan 3. faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

TÜBİTAK’ın açıklamasına göre, 22 yıldır Türkiye’ye hizmet sunan TRUBA, ülkedeki akademik kurumlar, kamu kuruluşları ve özel sektöre yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama hizmetleri sunarak, bilimsel ve teknolojik gelişimin dijital omurgasını oluşturmaktadır.

Her yıl daha fazla araştırmacıya hizmet veren sistem, sürdürülebilir teknoloji yatırımlarıyla büyümeye devam etmektedir. Özellikle geçen yıl ARF süper bilgisayarın TRUBA’ya entegre edilmesiyle kullanıcı sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır.

80 bin işlemci çekirdeği, 312 GPU, 14 petabayt veri depolama alanı ile TRUBA, Türkiye’nin en kapsamlı araştırma altyapılarından biri haline gelmiştir. Yapay zekadan hesaplamalı fiziğe ve iklim modellemesine kadar çeşitli alanlarda kritik çalışmalar yürütülmektedir.

Yaklaşık 40 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer kapasitesiyle TRUBA, aylar süren hesaplamaları birkaç saat içinde sonuçlandırarak araştırmaların hızını artırmaktadır.

TRUBA, aylık 46 milyon çekirdek saatlik işlem hacmiyle ulusal ve uluslararası projelerde Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaktadır.

TRUBA bünyesindeki ARF-ACC kümesi, Kasım 2024’te 227. sıraya yükselmiştir. Aynı zamanda, Kasım 2024’te yayımlanan Green500 listesinde 26. sıraya yerleşerek, enerji verimliliği konusunda da dünya genelinde önemli bir konuma gelmiştir.

Related Posts

Robotlar yaşlıların yeni dostu mu? Yapay zeka yaşlıları yalnızlıktan kurtarabilir mi?

Japonya’da Yaşlı Bakımında Robot Devrimi: Teknoloji İnsanın Yerini AlıyorJaponya, dünya genelinde en hızlı yaşlanan nüfusa sahip ülke olarak, yaşlı bakımındaki personel açığını kapatmak için yapay zeka destekli robotlara yöneldi. Japonya Sağlık …

Bu 3 güne dikkat: Dünya’nın dönüş hızı zirve yapacak

Göz açıp kapayıncaya kadar… Dünya’nın kendi etrafında dönüşü artık daha da hızlandı. Öyle ki, bazı günler tarihin en kısa günleri listesine giriyor — hem de milisaniyelerle!

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

GTA 6’nın PlayStation ardından Xbox sayfası da açıldı

Son 10 yılın en çok beklenen oyunlarından biri olan GTA 6’nın PlayStation sayfasının açılmasının ardından Xbox sayfası da açıldı. İsteyenler oyunu istek listesine ekleyebiliyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.

Nintendo Switch 2 satışları şirket rekorunu kırdı

Sekiz yıl aradan sonra çıkan yeni Nintendo konsolu, ilk dört günlük satış rakamı ile firmanın kendi rekorunu kırdı.