Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, tatil sırasında güneş yanıklarının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz, güneş yanıklarının ardından sırtta oluşan lekelerin düzenli olarak kontrol edilmesinin önemini vurguladı.

GÜNEŞIN FAYDALARI VE RİSKLERİ

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yılmaz, güneşin yaşam için önemli olduğunu ancak cilt kanseri, kırışıklık ve erken yaşlanma gibi olumsuz etkilere de neden olabileceğine dikkat çekti.

CİLDE VERİLEN ZARARLARIN UZUN VADEDE ETKİLERİ

Güneşin zararlı etkilerinin bebeklikten itibaren ciltte birikmeye başladığını belirten Yılmaz, “Küçük yaşlarda alınan güneş ışınlarının bile ilerleyen yıllarda ciddi sorunlara yol açabileceğini” söyledi.

GÜNEŞTEN KORUNMA YOLLARI

Prof. Dr. Yılmaz, özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından korunmanın önemli olduğunu belirtirken güneş koruyucu kremler, şapka, uzun kollu kıyafet ve şemsiye kullanımının gerekliliğine değindi.

D VİTAMİNİ İÇİN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Toplumda yaygın olan “D vitamini açısından güneşe maruz kalma gerekliliği” hakkında konuşan Yılmaz, kısa süreli güneş ışığı temasının yeterli olduğunu vurgulayarak, gereğinden fazla güneşin zararlı etkilerine karşı uyardı.

EUROMELANOM PROJESİ İLE FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI

Avrupa genelinde yürütülen Euromelanom Projesi’ne değinen Yılmaz, bu projenin güneşin cilde olan etkilerini net bir şekilde gösteren görseller içerdiğini belirtti.

KISA TATİLLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle kısa tatillerde hızlı bronzlaşma çabasının ciddi güneş yanıklarına yol açabileceğini söyleyen Yılmaz, “Bronzlaşma çabası sonucunda görülen ciddi yanıkların sıkça karşılaşılan durumlar olduğunu” belirtti.

CİLTTEKİ HASARLARIN TAKİBİ ÖNEMLİ

Ciltte meydana gelen güneş yanıklarının uzun vadede etkili olabileceğini vurgulayan Yılmaz, şiddetli yanıklardan sonra oluşan lekelerin mutlaka bir uzman tarafından takip edilmesi gerektiğini hatırlattı.

MELANOM RİSKİNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Yılmaz, güneş yanıklarının ardından gelişebilecek en tehlikeli cilt kanseri olan melanoma dikkat çekerek, yayılma hızı ve ölüm riskinin yüksek olduğuna işaret etti.

LEKELERİN TAKİBİ HAYAT KURTARABİLİR

Özellikle genç yaşlarda güneş yanığı geçiren bireylerin ilerleyen dönemlerde dikkatli olmalarının önemine değinen Yılmaz, “Eğer lekeler mevcutsa düzenli olarak kontrol edilmeli ve herhangi bir değişiklik fark edildiğinde uzmana başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Erken yaşlandıran 5 neden

Prof. Dr. Derya Uludüz hayatımızdaki bazı faktörlerin sürekli enerjimizi tüketip, bizi fiziksel ve
zihinsel olarak daha hızlı yaşlandırdığını belirtti.

Sadece selfie ile yaş ve kanser riskini tahmin eden yapay zeka keşfedildi

Yüzümüzdeki çizgiler, göz altı torbaları ve cilt tonu yalnızca yaşımızı yansıtmakla kalmayabilir; aynı zamanda sağlığımıza da ışık tutabilir. Bilim insanları, yalnızca bir selfie üzerinden kişinin biyolojik yaşını ve kanser hastalarının hayatta kalma olasılığını tahmin eden yapay zeka destekli bir araç geliştirdi.