Welcome to Our Website

Kartlarla 1 trilyon harcadık

Ekonomi yönetimi, vatandaşın kredi kartı harcamasını zorlaştırarak iç talebi dizginlemeyi amaçlarken, faturayı da vatandaşa kesiyor. 31 Mart seçimlerinden sonra, kredi kartlarında önemli bir sıkılaştırma bekleniyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) şubat ayı verilerine göre, kartlı ödemelerde şubatta ilk kez aylık bazda 1 trilyon lira seviyesi aşıldı. Bu rekorda, kredi kartını nakit yerine ödeme aracı olarak kullananlar olduğu gibi, kredi kartı limitlerini zorlayarak temel ihtiyaçlarını karşılayanların da etkisi büyük. Aynı zamanda yüksek enflasyon nedeniyle de aynı harcamalara daha fazla ödeme yapılıyor.

PAHALILIK REKOR GETİRDİ

Zira verilere göre şubat ayında kredi kartları ile yapılan işlem adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artış gösterirken, bu işlemler için yapılan ödemelerin tutarı, yıllık yüzde 67’lik enflasyon oranının çok üzerinde, yüzde 162 oranında artış gösterdi. Bununla birlikte BKM verilerinden yaptığımız hesaba göre, şubatta kredi kartları ile işlem başına 1.133 TL harcama yapıldı. Oysa 2023 Şubat ayında bu tutar 610 TL idi. Kredi kartlarında işlem başına ortalama tutarda hesaplanan yüzde 85 oranında artış da kredi kartı harcamalarının yükselen fiyatlar nedeniyle arttığına işaret ediyor. BKM verilerine göre kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla şubatta yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1.01 trilyon lira oldu. Ödemelerin 843.1 milyar lirası kredi kartları ile yapılırken, 150.3 milyar lirasında banka kartları, 19 milyar lirasında ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Ödemelerde büyüme oranı, kredi kartlarında yüzde 162, banka kartlarında yüzde 94, ön ödemeli kartlarda ise yüzde 184 oldu.

31 milyarlık kamu ve vergi ödemesi yapıldı

BKM verilerine göre kredi kart harcamalarında en sert artışlardan biri kamu ve vergi ödemelerinde oldu. Geçen yıl şubat ayında ‘kamu ve vergi ödemeleri’ için kredi kartlarından 8.2 milyar TL harcandığı görülürken, bu yılın aynı döneminde bu tutar 31.1 milyar TL’ye ulaştı. Yıllık artış yüzde 279.8 oldu. Söz konusu dönemde ‘çeşitli gıda’ kaleminde yüzde 146.8, ‘yemekte’ yüzde 181.6, ‘eğitim, kırtasiye ve ofis malzemelerinde’ ise yüzde 282.1 oranında artış gözlendi. ‘Benzin ve yakıt istasyonlarında’ geçen yıl şubatta kredi kartları ile yapılan harcama 21 milyar TL iken, bu yıl aynı dönemde 52.3 milyar TL oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir